Κυβέρνηση: Ευγνωμοσύνη σε Μενέντεζ – Τα είπαν για εμπάργκο όπλων

2
0
SHARE

Τη σημαντική συμβολή του Αμερικανού Γερουσιαστή κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εξήρε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Μενέντεζ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πολύ σημαντική προσωπικότητα ο κ. Μενέντεζ και ειδικά για την Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες που κάνει εδώ και παρά πολλά χρόνια για την επίλυση του Κυπριακού και για το δίκαιο του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά ταυτόχρονα και για την προσπάθεια που καταβάλλει διαχρονικά, και τελευταίως με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, για τη βελτίωση και αναβάθμιση της κυπρο-αμερικανικής σχέσης.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Μενέντεζ καταθέτει μαζί με τον Γερουσιαστή Ρούμπιο νομοθετική πρόταση στο Κογκρέσο για τον τερματισμό του αποκλεισμού του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στην Κύπρο σχετικά με οπλικά συστήματα. Πράγματι, χωρίς το θέμα να είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός, η πολιτική σημασία αυτού του εμπάργκο, που ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί σε άλλη εποχή, σήμερα είναι παραφωνία στη στρατηγικής σημασίας σχέση με τις ΗΠΑ».

Πρόσθεσε ότι «στη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Μενέντεζ ανασκοπήθηκαν η στρατηγική σχέση και οι συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα κράτος που εγγυάται τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή τόσο με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος αλλά και για τον ρόλο που παίζει ως μια προέκταση στης ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Όλα αυτά εξυπηρετούν και το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, πόσο μάλλον αφού τώρα πλέον ενισχύεται με συγκεκριμένα ενεργειακά συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Όλο αυτό το πλέγμα σχέσεων συζητήθηκε στη συνάντηση και υπάρχει συμφωνία ότι έχουμε μια ιστορική καμπή στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και έχουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ενδυνάμωση τους όπως είναι και η πολιτική κατεύθυνση του Προέδρου, χωρίς αυτό να επηρεάζει σε οποιονδήποτε βαθμό τις καλές σχέσεις που έχουμε και με άλλες δυνάμεις σύμφωνα και με τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ.

Υπεβλήθηκε από τον Πρόεδρο το αίτημα να δούμε με προσοχή το ζήτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Θα πρέπει να παραμείνει ξεκάθαρο ότι τυχόν αλλαγή  του καθεστώτος δύναμης ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

Ζητήθηκε η συνδρομή ώστε να υπάρξει αλλαγή στην άτεγκτη στάση της Τουρκίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και μέσω του κ. Μενέντεζ που είναι πολύ καλός φίλος της Κύπρου, θα συνεχιστεί όχι μόνο στο επίπεδοι της εκτελεστικής εξουσίας στις ΗΠΑ, αλλά και στα κοινοβουλευτικά Σώματα η καλή δουλειά που γίνεται για τις σχέσεις των δύο χωρών».

Ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Μενέντεζ σε δυναμικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ριζικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεννόηση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ για μια γενικότερη πολιτική πρόνοιας ώστε να αποφεύγονται οι εστίες ύποπτων συναλλαγών. Το σύστημα Κύπρου έχει οχυρωθεί ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για παράνομης προέλευσης κεφαλαίων είτε για χρηματοδότηση τρομοκρατίας είτε άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, είπε ο κ. Προδρόμου.

Τέλος, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συντάσσεται με τη διεθνή νομιμότητα και ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Μενέντεζ ότι για το θέμα του σχεδίου επενδύσεων που προβλέπει και παραχώρηση πολιτογραφήσεις λαμβάνονται μέτρα και ασκούνται έλεγχοι, ενώ παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε διαδικασία εργοδότησης διεθνών οίκων που θα εξασφαλίζουν την ακεραιότητα του συστήματος.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έγραψε στο twitter: "Ήταν μια απολαυστική συνάντηση σήμερα το πρωί με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ, ενός μακροχρόνιου φίλου της Κύπρου και ένας πραγματικός υποστηρικτής στις συνεχείς προσπάθειές μας να επιτύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος".

15cb5922c6113b Κυβέρνηση: Ευγνωμοσύνη σε Μενέντεζ – Τα είπαν για εμπάργκο όπλων

eb952753be23438975bcc5db46f0e5bc Κυβέρνηση: Ευγνωμοσύνη σε Μενέντεζ – Τα είπαν για εμπάργκο όπλων

Article source: SigmaLive – Read more..

LEAVE A REPLY