Αντιπαράθεση Κυβέρνησης – ΑΚΕΛ για την Δημόσια Υπηρεσία

34
0
SHARE

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ αναφορικά με την Δημόσια Υπηρεσία.

Αφορμή για την νέα κόντρα αποτέλεσε η ευχή του Προέδρου της Δημοκρατίας την Παρασκευή (5/10) όπως γίνει κατορθωτό να ψηφιστούν, από τη Βουλή, τα νομοσχέδια για εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, «ώστε ν` αλλάξει η τυραννία που τα βασίλεια της δημόσιας υπηρεσίας ασκούν επί των πολιτών».

Απάντηση ΑΚΕΛ σε ΠτΔ

Ακολούθησε το Σάββατο (6/10) γραπτή ανακοίνωση – απάντηση από το μέλος του Πολιτικού Γραγείου του ΑΚΕΛ ο οποίος ανέφερε:

«Ο κ. Αναστασιάδης για άλλη μια φορά τοποθετήθηκε ψες σαν να και δεν κυβερνά εδώ και έξι χρόνια. Με λόγο καταγγελτικό και ισοπεδωτικό για τη Δημόσια Υπηρεσία ωσάν και να κυβερνά εδώ και χρόνια κάποιος άλλος. Για τις υπαρκτές αδυναμίες και ελλείψεις στη Δημόσια Υπηρεσία την ευθύνη για τα τελευταία χρόνια φέρει ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του.

Υπάρχει όμως ακόμα ένα κρίσιμο θέμα που προκύπτει από τις ψεσινές δηλώσεις Αναστασιάδη. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του θεωρούν ότι από τα νομοσχέδια που έχουν καταθέσει θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα.

Του απαντούμε: αν είναι από αυτά τα συγκεκριμένα νομοσχέδια που έχουν καταθέσει που αναμένουν τον εκσυγχρονισμό και την επίλυση των προβλημάτων είναι εκτός πραγματικότητας. Δυστυχώς, σημαίνει ότι και πάλι κάνουν επικοινωνιακή και μόνο διαχείριση. Σημαίνει ότι δεν έχουν συναίσθηση των πραγματικών προβλημάτων αλλά ούτε και βούληση για να τα λύσουν. Σημαίνει ότι συνεχίζουν να έχουν τη στρεβλή νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που προσθέτει παρά να επιλύει προβλήματα».

Στην αντεπίθεση ο Πρόδρομος

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ για αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Δημόσια Υπηρεσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η χθεσινή παρέμβαση από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ με επικριτικό λόγο για τη διακυβέρνηση του Προέδρου και τη Δημόσια Υπηρεσία μάς υποχρεώνει να υπενθυμίσουμε ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη έχουν γίνει στην Κύπρο ίσως περισσότερες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις από όσες έχουν γίνει στο προηγούμενο διάστημα.

Στη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης και παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που αντιμετώπισε ως Πρόεδρος, υπάρχουν πρωτοποριακές προτάσεις για μεταρρύθμιση και για τη Δημόσια Υπηρεσία.

Δυστυχώς, είναι στη Βουλή που έχει προσκρούσει ως τώρα η διάθεση για μεταρρύθμιση, ωστόσο η Κυβέρνηση θα επιμείνει και με νομοσχέδια που υπάρχουν και όχι μόνο για τη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για άλλους τομείς όπου πρέπει να γίνουν τομές και αλλαγές.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ειδικά το ΑΚΕΛ που κατά κανόνα καταψηφίζει όλες τις προτάσεις και για βελτιωτικές αλλαγές και δείχνει μια συντηρητική στάση επιθυμώντας να μείνουν τα πράγματα όπως ήταν πάντοτε, έρχεται τώρα να επικρίνει την Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση θα επανέλθει με το ζήτημα της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Υπηρεσία, προσθέτοντας, μάλιστα, την πρωτοποριακή πρόταση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Θα ήθελε η Κυβέρνηση να βλέπει θετικές προσεγγίσεις όπως η πρόταση που είχε κάνει πρόσφατα το ΑΚΕΛ για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για να δώσουμε στον Κύπριο πολίτη αυτό που ξέρουμε ότι απαιτεί ειδικά για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Νέα ανακοίνωση ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ επανήλθε με νέα ανακοίνωση την Κυριακή (7/10) λέγοντας:

Οι κυβερνώντες συνεχίζουν να αντιπολιτεύονται όλους τους άλλους για ένα θέμα για το οποίο είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι εδώ και έξι χρόνια που κυβερνούν. Όταν ο κ. Αναστασιάδης λέει ότι η Δημόσια Υπηρεσία, της οποίας προΐσταται ως επικεφαλής της κυβέρνησης, τυραννά τους πολίτες, ουσιαστικά ομολογεί τη δίκη του παταγώδη αποτυχία. Ο ισοπεδωτικός και καταγγελτικός λόγος δεν απαλλάσσει τους κυβερνώντες από τις ευθύνες τους, ούτε λύνει κανένα πρόβλημα.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε τον κ. Προδρόμου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νομοσχεδίων που κατέθεσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, απορρίφθηκαν από όλα τα άλλα κόμματα πλην του Συναγερμού. Ο λόγος είναι ότι δεν έδιναν τις αναγκαίες λύσεις και οι κυβερνώντες αρνήθηκαν τον ουσιαστικό διάλογο με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Έτσι και αυτή τη φορά αποστέλλουν νομοσχέδια που δεν προσφέρουν επαρκείς λύσεις. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα ακούσουν τουλάχιστο τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Η κυνική ομολογία αποτυχίας των κυβερνώντων μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης στην αποτελεσματικότητα της νευραλγικής σημασίας Δημόσια Υπηρεσία, απλά υπογραμμίζει τις ευθύνες τους. Η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί με την ισοπέδωση όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε με την απαξίωση. Η κατάσταση θα βελτιωθεί με πολιτική βούληση και σωστά μέτρα. Μέχρι σήμερα οι κυβερνώντες ούτε πολιτική βούληση έχουν επιδείξει, ούτε ικανότητα να χειριστούν την κατάσταση.

dimosiyperesia Αντιπαράθεση Κυβέρνησης – ΑΚΕΛ για την Δημόσια Υπηρεσία

Article source: SigmaLive – Read more..

LEAVE A REPLY